Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2007 17:46 - OCTOBERFEST Munich
Автор: arnette Категория: Лични дневници   
Прочетен: 11053 Коментари: 15 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Зи Джърманс знаят как!

Озовах се много случайно на тазгодишния Октоберфест и сърцето ми за дълго ще остане владение на Мюнхен. Българи, живеещи там, са ми описвали въпросното събитие като апотеоз на баварската селяния, но, слава Богу, не отидох предубедена.

Събота, 12:00, станция на У-бан

Първа констатация: на Октоберфест ходят адски много хора! Метрото е фрашкано с народ и аз благодаря на познанията на моя гид, Кристиян, благодарение на когото се качихме в първия вагон.
image

Да, всичко това се е запътило натам!

Покачихме се горе и се пренесох в друга вселена. Като изключим навалицата, едно ужасно голямо пространство беше заето с въртележки, виенско колело и всякакви атракциони. Разбира се, нямащи нищо общо с онова, което сме виждали по тукашните панаири. 

image
image

/не обръщайте внимание на нахилената ми нелепост/

Да, те носят Ледерхозен /традиционна баварска мъжка носийка/ и роклички /чието име не запомних/. Всеки може да се сдобие с подобно атрибутче на скромната цена от минумум 300 евро :( 

Целият фън продължава целодневно. Бирените тенти затварят в 22:30, ранен за някои час, но не и ако си заседнал да пиеш от 12. 

Бирените тенти..... Не знам какво си представяте, но това е една масивна и солидна конструкция с места за около 3000 човека, оркестър в средата и НОРМАЛНИ тоалетни плюс тоалетна хартия. Винаги! Всяка голяма регионална марка бира притежава собствена тента, вероятно е въпрос на престиж и добра реклама. Освен това, всяко място се радва на определена публика. В HB се намират предимно туристите. Там рядко се чува немска реч и няма толкова ледерхозени. Augistiner се посещава от по-възрастни почитатели на пиво, няма покачване по маси и пейки. Paulaner се радва на отбрана публика - както се изрази моят гид "готини германци от всички възрасти". Имаше и още няколко, чието име не запомних. Там бяха смотаните хора, готините млади хора и т.н. Всяка тента има традиционна украса. 
image
image
Оркестърът.... ех! Във всяка тента има по един, който забавлява пияните бюргери и гостите на града с традиционни баварски песни и диско шлагери, които бях достатъчно възрастна, за да помня. Дисциплината... хмм, разтегливо понятие. Да скачаш по пейките в такт, припявайки към обичаната песен "хайде извади си ласото, ще играем на каубойци и индианци!" е ок. Да се напиеш е задължително. Но в момента, в който започне да ти личи прекомерно и, недай си Боже, притесниш твърде много някой подпийващ, охраната любезно те отвежда навън без право на обжалване. По скалата на Октоберфест "да ти личи" означава да си в несъстояние да ходиш и пееш. И бирата е литровка!
image

Какво е бирата без мезенце? Освен типичните вурстове, се предлагат и половин пилета, които особено ми се усладиха. Като готвач знам, че не е кой знае каква философия да приготвиш пиле на грил, но тези немци ми зашиха акъла! Акомпанират им прекрасни бретцели, традиционно баварско хлебче, слабо наподобяващо геврек, което ръфам с кеф по-долу.
image

Атракционите продължават работа до към 23:00, както и всички будки за сандвичи с леберкез, бретцели, гигантски медальони във формата на сърца от сладко тесто, бира, сувенири. Гледката от виенското колело е впечатляваща! 
image

Малко за цените. Ами, боли, скъпи мои. Една халба е 8 евро, половин пиле - 9, возене на въртележките от 3 до 4-6. Слава Богу, моят гид се беше сдобил с ваучери за безплатна употреба на всички споменати по-горе благинки, а и фактът, че баща му притежава един от малкото павилиони за тъврд алкохол, ни помогна да се омаем и там без пари. 

Неделя, 22:30

Октоберфест приключва! Много песни за сбогом, много песни за последни наздравици, и много, много пияни хора. Беше хубаво! Запознах се с много хора, навсякъде дружелюбни германци те подръпват за наздравица и кратък разговор, дори някой танц. Замислих се, че ако събитие от подобен мащаб с такива колосални количества /първият уикенд са се изпили над 100 хекто тона бира/ се случи в милата ни татковина, ще преживеем поредната национална катастрофа - цялото население ще е пребито и в изтрезвителното. По дяволите, дори пияни са по-културни от нас. 

Октоберфест ме спечели и вече съм твърдо ядро фен. Вече знам какво ще правя догодина краят на септември. Дори бира пропих, питие, което тенденциозно отбягвам. Ама друго си е немската бира..... 

image
image



Тагове:   Munich,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - чешкото пиво ех чешкото пиво
22.10.2007 18:02
чешкото пиво ех чешкото пиво
цитирай
2. анонимен - А защо Октоберфестът е през Септември?
22.10.2007 18:35
цитирай
3. анонимен - vse tova -kolko sme jalki i prosti nie bulgarite
22.10.2007 20:13
A be hora prestanete s tozi nihilizam!
Ama drugo si bila nemskata bira! Pikla! Ako ne beshe tvoyat sponsor stahme da te vidim kak stese da si platish smetkata!
Ako tva bilo v Bulgaria ako onova stanelo v Bulgaria! A germanskata mursha vidqlq li si ya deto se tarkalq po zemata i nasred sentara na Hamburg i spi na ulicata kato praseta. Dasterq mi se uplashi kato gi vidq .Vse bili po kulturni drugite a nie kakvi sme aborigeni.
Ami malkata znachi i ti si postachka togava zastoto si edna 8 milionna chast ot Bulgaria i v sluchaya govorish i za sebe si.
цитирай
4. анонимен - Ма путко-завидях ти!
22.10.2007 20:49
Ма путко-завидях ти!
цитирай
5. анонимен - На тоя глиган пусна ли му?
22.10.2007 20:52
На тоя глиган пусна ли му?
цитирай
6. dude - стига с тая немска бира бреееееее
22.10.2007 21:07
лека като газирана вода, затова жените и се кефят
нито хасерьодер, нито радебергер, нито кромбахер ме кефят особено, варщайнера по-бива
ама нашите са далеч по-силни и с отличителен вкус

П.С прочетете това, за да не мислите, че немците знаели как за бирата
http://dude.blog.bg/viewpost.php?id=119533
цитирай
7. анонимен - Хубав постинг
22.10.2007 21:59
и безкрайно тъпи коментари :-(
цитирай
8. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
22.10.2007 23:55
Коментарите са олигофренски и сами говорят за тези, които са ги написали. Тя тъпотията по гората ме ходи са казали хората.
Arnette страхотен постинг, а на снимката с хлебчето си просто култова.
За коментара относно немската бира...изобщо не смятам да му обръщам внимание. Бирата нме е създадена да е силен алкохол. Ама нали сме тъпи пияници до голяма степен, айде на по- силното. Но нейсе, всеки с вкуса си.
цитирай
9. анонимен - boba
23.10.2007 10:46
bati hate-rite :)))
цитирай
10. dude - e кво хейтър бе брат ми
23.10.2007 13:05
бил съм там, пробвал съм ги, не ме кефят
цитирай
11. arnette - Мале как ме мразят
23.10.2007 15:12
:))))))))))))))
По отношение на немската бира - има и 40 процентова. Пауланер се води по-силна и е гарантирано ;) Жените вероятно се кефят на Радлер, което е бира с лимонада. Аз бира тук не пия, защото е горчива и понякога ми лъха на веро. Там пия, не 'щото чуждото е по-яко, а ЗАЩОТО НАИСТИНА Е ПО-ХУБАВА. Но както е казала необятната руска душевност - на вкус и цвет, тавариш - ниет!
За гордата българка, която гордо пише на шльокавица - аз не съм била в Хамбург, ни нам како е тамо. От Бавария не съм излизала нивгаш. Точно стила на Вашия постинг ме кара да се срамувам от къде идвам отвреме-навреме.
Дали съм пуснала на глигана? Ех, пуста липса на муза, какво да отговоря сега, искам нещо умно и оригинално, ама..... бездарно дете съм! Първо, не е глиган, а Мече!
цитирай
12. arnette - Ех
26.12.2007 02:16
Чета си пак коментарите тук, защото напущането на татковината ми е на дневен ред.

Каква е тази изнасилена гордост българска? Особено интелигентната дама с дъщерята в Хамбург ме наведе на много разсъждения. Винаги трябва да има спонсор, винаги трябва да сме горди, че сме супер.

Госпожо, аз не мога да мълча, когато нещо е очевидно по-добро от видяното в родината. С риск да убия злобното ви задоволство - мога да си платя Октоберфеста и без "спонсор". А "спонсорът" в случая е мъжът, който обичам и ми се иска да се извините за това изказване, ако пак се случи да наминете от тук. "Пикла" мен може да наричате, защото толкова Ви е възпитанието, но него да обиждате не търпя!

Да, "пускала съм на глигана". Многократно. И ще продължавам. Проблем?
цитирай
13. анонимен - Евала :-)
26.12.2007 12:26
цитирай
14. анонимен - чичо Доктор
05.10.2009 14:33
Благодаря девойче, че сподели с нас това си впечатление. Дори и много кратко, беше емоционално. Аз съм фен и на бирата (особено германската), и на Германия, и на културата им, и т.н.
Обаче тез посерковци, дето пишат тук (е, не всичките) са осакатени от комунизЪма МНОГО ЗДРАВО !!!

Е, как тогава ще стане държава като Германия (Дай Боже) с комунисти, цигани, турци и прости и озверени българи !?

Arnette, извинявай за това което те съветвам, обаче - ЕБИ ИМ МАЙКАТА НА ТЕЗ БОКЛУЦИ, като "госпожата от Хамбург" (кой я знай каква е слива миризлива, па може и да е дърта). И аз бях в Дойчланд и видях и чух с очите си. Простаците сме ние, злобарите - пак ние, и още, и още лошави неща - ЗА НАЙ-ГОЛЯМА ЖАЛОСТ на всички нормални Българи ! :(

Но да бъдем горди с това, което сме били, с това което е част от нас и да се стремим да бъдем в средата на умни и културни хора. Там ни е смасението. Тогава лека-полека ще стане и ний като тях.
цитирай
15. анонимен - :) :)
08.10.2011 13:58
абе хора българия никога няма да е като германия!!! и казвате,че българската бира е по силна от германската абе хора в германия има бира с 40,5% алкохол ходил сам много пати на октоберфест и в българия ниикога няма да има такова нещо и октоберфест приключи на 03.10.11 понеделник :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: arnette
Категория: Лични дневници
Прочетен: 711097
Постинги: 116
Коментари: 794
Гласове: 944
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930